Hoi, welkom op de website van Museum Stadskasteel Zaltbommel!

In Zaltbommel staat een echt stadskasteel. Dit kasteel is heel lang geleden, rond het jaar 1535, gebouwd door Maarten van Rossem. Hij was een ridder in dienst bij de Hertog van Gelre en heeft veel oorlog gevoerd en… vaak gewonnen. Hij was een slimme vechter en tijdens zijn veldtochten haalde hij veel buit binnen. Dit deelde hij met zijn manschappen en daarom was zijn leger altijd groot genoeg. In ons museum kun je meer over hem te weten komen.

——————————————————————

 

Weet jij wie Fiepjip-en-janneke Westendorp was? Zij was de tekenares van Jip en Janneke, Floddertje, Pluk van de Petteflet en nog veel meer figuurtjes die je vast wel kent uit de boeken van Annie M.G. Schmidt. Fiep Westendorp is in Zaltbommel geboren en zat er ook op school. Ze is hier blijven wonen tot ze naar Amsterdam verhuisde, waar ze nooit meer is weggegaan.

In ons museum kun je kijken hoe Fiep tekende op haar zolderkamertje en als je goed kijkt zie je dat zij haar eigen meubeltjes ook natekende in de Jip en Janneke verhaaltjes. Verder kun je veel leuke spelletjes doen, op bezoek gaan bij Jip en Janneke en door het gaatje in de heg kruipen, bellen met ouderwetse telefoons, rijden (of doen alsof) in de rode kraanwagen van Pluk en je verkleden als Jip en Janneke!

 

————————————————————————————————————————–

Elke woensdagmiddag wordt er in het Stadskasteel van 15.00 tot 16.00 uur voorgelezen uit de prachtige boeken van Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp. Jip en Janneke, Pluk, Otje, Floddertje… ze zijn er allemaal! Na het voorlezen kun je spelen in de Fiepzaal en krijg je limonade met wat lekkers. De toegangsprijs is € 3,- en ouders/begeleiders zijn gratis.

——————————————————————

TIP: Als je het kasteel binnenkomt kun je bij de balie vragen om een speurtocht, deze is gemaakt voor kinderen tot 6 jaar. Na afloop kun je de antwoorden inleveren en krijg je een leuk prijsje!

——————————————————————

Ons museum is onderdeel van de route Spannende Geschiedenis, een historische route die je langs allerlei bijzondere en spannende plekken brengt.

 

En wil je nog iets leuks mee naar huis nemen: in ons winkeltje zijn leuke artikelen te koop van Jip en Janneke, Pluk, Pim en Pom en nog veel meer.

Tot gauw!