Zaterdag 18 november 2017

De Maarten van Rossemkamer is heringericht. Er zijn bijzondere objecten uit de tijd van Maarten te zien en het geheel wordt verlevendigd door een kopie op ware grootte van het schilderij De aftocht van Maarten van Rossem na zijn aanslag op Antwerpen op 24 juli 1542, door Constantijn Francken (1661 -1717), gebaseerd op een zestiende-eeuwse tekening. Het originele schilderij is onlangs gerestaureerd en kan om die reden niet worden uitgeleend. Het Museum aan de Stroom (MAS) te Antwerpen heeft echter toestemming gegeven om een afdruk te maken.

Tot april 2018 is een portret van Maarten van Rossem in bruikleen gegeven door P2 Strategie te Rossum. Dit portret is in 1956 gemaakt door A.F. van Goelst Meijer (1892-1990) naar een origineel schilderij in Kasteel de Cannenburgh in Vaassen. Van Goelst Meijer was burgemeester van Rossum en schilderde in zijn vrije tijd.

—————————————————————————————————————————

September t/m 3 december 2017

Wegens succes verlengd: de glaskunstwerken van Lia Koster zijn nog tot 3 december 2017 in de Museumtuin te bewonderen en in het Museumcafé zijn nieuwe wandglassculpturen aan de expositie toegevoegd.

 
“Ik wil de vonk van het
leven voelbaar maken
met veel uitbundigheid en levenslust.”
                                              
                                              – Lia Koster
—————————————————————————————————————————

Dinsdag 5 september t/m zaterdag 30 september 2017

Expositie De Bommelerwaard op ansichtkaart in het Stadskasteel en de Brasserie van de Poorterij.

—————————————————————————————————————————

Dinsdag 4 juli t/m zondag 20 augustus 2017

Expositie De Waal / Bewogen

Tot en met 20 augustus 2017 is een expositie te zien van fotografe Andrea Gulickx in het museumcafé en in de Brasserie van De Poorterij. Haar grootste passie is macrofotografie. Jarenlang heeft Andrea ontwerpen van grafische prints gemaakt voor kinderkleding. Het gevoel voor kleur, vorm en lijnenspel zit in haar bloed. Ongehinderd door vastgeroeste regels over scherpte en onscherpte volgt Andrea haar eigen weg binnen de wereld van fotografie. De natuur en het altijd verrassende licht zijn de inspiratiebronnen die zij nodig heeft. Samen met de schrijver Wim Huijser maakt ze regelmatig reportages voor magazines, waarin ze onder andere landschapsfoto’s maakte bij verhalen over Jac. P. Thijsse. De behoefte aan een nieuwe beweging in haar fotografie vormde de aanleiding tot een experiment met de stroming van de rivieren, bomen en het natuurlijk licht. Met deze experimentele fotografie, waarin Andrea een combinatie maakt van lange sluitertijden en intuïtieve bewegingen, brengt ze de Waal op een bijzondere wijze in beeld. Dit resulteerde in poëtische beelden, waarin vooral de dynamiek, de stroming en de beweging van de rivier de nadruk krijgt.

Wim Huijser werd geraakt door de fotografie van Andrea. Hij is publicist en schrijver. Hij schreef onder andere de biografie van C. Buddingh. De laatste jaren schrijft hij vooral over ontwikkelingen in het Nederlandse landschap. Door stil te staan en tijd te nemen om het landschap te lezen, komen de verhalen vanzelf op zijn pad. De fotografie van Andrea voerde hem mee naar de poëzie van het rivierenland.

De expositie toont een selectie van foto’s in combinatie met gedichten, uitgezocht door Wim Huijser.

—————————————————————————————————————————

Zaterdag 10 juni t/m zondag 27 augustus 2017

“Ik ging naar Bommel om de brug te zien”

Nijhoff en de Bommelse brug

Deze bescheiden expositie rondom het gedicht van de bekende dichter Martinus Nijhoff (1894 – 1953), is te zien in Museum Stadskasteel Zaltbommel van 10 juni tot en met 27 augustus 2017.