Geïnspireerd door ‘onze’ aflevering Verborgen Museumschatten die in november 2017 op Omroep Gelderland te zien was, roepen wij dit jaar de Verborgen museumschat van de maand in het leven. Je raadt het al: iedere maand diepen wij een  verborgen museumschat op uit het depot om aan de bezoekers van het Stadskasteel te laten zien. De schatten worden tentoongesteld in een oude evacuatiekoffer uit de Eerste Wereldoorlog (een museumschat op zich) die in de hal van het Stadskasteel staat. Kom gauw eens langs om de verborgen museumschat te ontdekken!

Januari 2018:

Een prachtig versierde nieuwjaarswens: een voorloper van de kerstkaart, uit 1783

en een negentiende-eeuwse klepper/klapspaan: een muziekinstrument dat onder meer gebruikt werd om het nieuwe jaar in te luiden en van oorsprong bedoeld was om boze geesten te verdrijven die het nieuwe jaar zouden kunnen verpesten. Wij hebben er (voorzichtig) mee geklepperd, dus we kunnen iedereen met een gerust hart een gelukkig nieuwjaar wensen!

 

Februari 2018:

Vanaf 9 februari beginnen de Olympische Winterspelen in Pyeongchang, Zuid-Korea. Hoewel de  schaatsen van de sporters er inmiddels heel wat anders uitzien, zijn deze oude exemplaren voor deze maand wel een toepasselijke museumschat. Dit is een Fries model met ijzeren glijders die aan de voorzijde omhoog zijn gebogen. Er zitten houten voetsteunen op met aan de achterzijde koperen haksteunen en twee gaten voor leren riemen om ze mee vast te binden. Op zulke schaatsen zwierden de mensen in de negentiende-eeuwse winters over de bevroren singels van Zaltbommel.