Piet Mulder – Schilder van het Betuws landschap (zaterdag 18 mei t/m 2 oktober 2019)

Categories: Events,Expositie,Nieuws

Er gebeurt deze zomer iets spannends in de Betuwe. In verschillende musea, culturele instellingen en horecagelegenheden in de regio tref je werken aan van de Geldermalsense schilder Piet Mulder (1919-2001). Honderd jaar geleden werd hij geboren in Zeeland, waar zijn vader tijdens de Eerste Wereldoorlog gemobiliseerd was. In 1945 kwam Mulder in de Betuwe terecht. Hij was tekenaar bij de Nederlandse Spoorwegen en was naar het voormalige front in de Betuwe gestuurd om mee te werken aan het herstel van de spoorbruggen, die in de Tweede Wereldoorlog vernietigd waren. De Spoorwegen boden Mulder een huis aan in Tuindorp, vlakbij het station in Geldermalsen en dat beviel hem zo goed, dat hij daar niet meer is weggegaan.

Los van zijn professionele, technische tekeningen, hield Mulder ontzettend van het Betuwse landschap en had hij een grote interesse in de schilder- en tekenkunst. Hij volgde de avondopleiding bij Artibus in Utrecht en benutte zijn vrije tijd om het Betuwse landschap vast te leggen. Hij pakte de fiets of de auto en ging op zoek naar bijzondere plekken. In een eenvoudige weg, een boomgaard of een mooi riviergezicht vond hij onderwerpen voor zijn kunst. Hij werkte met tekenmaterialen, aquarel en ook met olieverf.

De Stichting Kunst en Cultuur West Betuwe heeft deze zomer samen Reinjan Mulder, de zoon van Piet Mulder, een speciale route uitgezet door de Betuwe met werken van Piet Mulder. Ook Zaltbommel maakt deel uit van de Piet Mulder Kunstroute. Tot 2 oktober stellen wij in het Museumcafé een bescheiden selectie van Mulders ‘Bommelse werken’ tentoon. De acht werken zijn te koop. Daarnaast zijn er gratis boekjes met de Piet Mulder Kunstroute en is er een mooi vormgegeven boek over Piet Mulder verkrijgbaar.