Bourgondisch genieten in een historische entourage met een snufje Cultuur

Categories: Nieuws

Vanaf begin juli zijn culinair en cultuur op een unieke plaats in de Bommelse binnenstad met elkaar verbonden. Het Bommels Bakhuys zorgt voor culinaire hoogstandjes en vanuit het museum worden boeiende stukjes cultuurhistorie uit de Bommelerwaard belicht. Het is in de open lucht, maar in deze tijd van het jaar hebben het weer en de entourage in combinatie met de twee C’s voor een unieke ervaring van zowel de gasten, als de gastheren/ organisatoren gezorgd. Samen iets nieuws bedenken en het samen met anderen verder uitwerken maakt niet alleen enthousiast maar levert ook meer creatieve ideeën op!

Zaltbommel en de Bommelerwaard barst niet alleen van de geschiedverhalen, maar als je het woord Cultuur wat breder trekt, dan kunnen muziek, toneel en dans de gasten tussen de verschillende gangen natuurlijk ook uitstekend verpozen!  Zo hebben het Bommels Bakhuys en Museum Stadskasteel in de persoon van mevrouw Tjalien van Loon van de Engelenbak een culturele partner gevonden, die bij de organisatoren is aangeschoven. Zo zullen de gasten een keer in de vier weken niet alleen kennis kunnen maken met de gastronomie van het Bommels Bakhuys, maar ook een stukje cultuurgeschiedenis voorgeschoteld krijgen of live kunnen genieten van prachtige muziek. Hieronder volgen een aantal data  met de verschillende thema’s en de verschillende “culturele kersen op de taart”! 

Zaterdagavond 15 augustus: Thema-avond Van Hof tot Taveerne

Uitgebreid tafelen is
van alle tijden! Tijdens deze thema avond nemen we een aantal grootse
maaltijden uit de kunstgeschiedenis onder de loep; van middeleeuws hofbanket
tot 19e-eeuwse borrel. Kunsthistoricus en conservator Roland Gieles
vertelt u er meer over.


Vrijdagavond 21 augustus: Thema-avond Muziek

 
Ze zijn nog jong en heten Robin Lammertink en Laurens Krah en komen beiden uit Zaltbommel. Misschien kent u ze al onder de naam van het ensemble Imbue of Pyrolosis. Robin is zangeres en Laurens speelt bouzouki. Ze richten zich op een middeleeuws repertoire en zullen u tussen de gangen door drie maal een kwartier muzikaal verpozen. Met deze muziek in een heuse kasteeltuin kunt u zich zomaar even in de middeleeuwen wanen!

Vrijdagavond 4 september: Thema-avond De Virieu

François-Willem De
Virieu (1789-1876) was een bijzondere 19e-eeuwse Bommelaar. Hoewel
hij vooral bekend is geworden vanwege zijn herinrichting van de Bommelse
stadswallen, hield hij zich op allerlei manieren bezig met het welzijn van de
Bommelse bevolking. Ook op persoonlijk vlak had hij een veelbewogen leven.
Tijdens deze thema-avond vertelt conservator Roland Gieles u meer over De
Virieu’s leven en nalatenschap.

Voor meer informatie over het diner en
themavonden wordt u verwezen naar de sites van Bommels Bakhuys en Museum
Stadskasteel.  

Misschien heeft u het eerder gemist, uit de hierboven genoemde samenwerking tussen  Het Bommels Bakhuys en Museum Stadskasteel is nog een mooi idee ontstaan! Op de site van Bommels Bakhuys kunt u een heerlijke picknickmand bestellen. Alleen op zaterdag 8 augustus kunt u in de prachtige tuin achter het Stadskasteel van uw picknickmand genieten en tevens luisteren naar een mooi verhaal over het Maarten van Rossemhuis, verteld door Roland Gieles (de conservator van het museum).