Geschonken wandklokje Onder den Sint Maarten

Categories: Collectie,Nieuws

Recent ontving het museum een bijzondere schenking. Een wandklokje, gemaakt door meubelmaker Tom Landré (1880-1934) voor de Zaltbommelse Art Nouveau werkplaats Onder den Sint Maarten. Landré werkte tussen 1900 en 1902 voor de werkplaats. Hij maakte meubels en huisraad met een eenvoudige, geometrische vormgeving en spaarzame decoraties.

Toen Onder den Sint Maarten enkele jaren na oprichting naar Haarlem verhuisde, waren Landré en collega meubelmaker Kobus de Graaff al ontslagen. Zij zouden betrokken zijn geweest bij de oprichting van een lokale afdeling van de socialistische partij. In Haarlem kwamen nieuwe ontwerpers en ambachtslieden in dienst.

Door de schenking zijn de drie bekende meubelmakers van Onder den Sint Maarten in ons museum weer herenigd. De klok van Landré hangt naast een spiegel van Kobus de Graaff. Onder de klok staat een bankje, dat is vormgegeven door Daniël van Dorp, de belangrijkste meubelmaker uit de Haarlemse periode. Om in geometrische termen te blijven; het cirkeltje is weer rond!