Tijdelijke expositie van 9 juli 2024 tot en met 5 januari 2025 

Het Beleg van Zaltbommel

Ingesloten binnen de stadsmuren, in gevecht met de Spanjaarden. Hoe was dat 450 jaar geleden?

Tentoonstelling Het Beleg van Zaltbommel (1574-2024)

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog was Zaltbommel een belangrijke stad, vanwege zijn strategische ligging tussen noord en zuid én vanwege zijn controle over de Waal.

In de beginfase van de Tachtigjarige Oorlog vochten de Spanjaarden en Prinsgezinden regelmatig om de stad. In 1572 werd de stad door lokale geuzen op de Spanjaarden heroverd.

Twee jaar later probeerden de Spanjaarden de stad opnieuw in te nemen.
Tussen 13 juli en 14 oktober 1574 vond het Beleg plaats. De Spaanse legers omsingelden Zaltbommel en probeerden de stad te blokkeren. Bommelaren en Prinsgezinde troepen waren min of meer opgesloten binnen de stadsmuren. Wie een ontsnappingspoging deed, werd beschoten door de Spaanse troepen. Het leidde tot een maandenlange impasse, die uiteindelijk in het voordeel van de Bommelaren uitviel.

De situatie tijdens het Beleg is vastgelegd op een groot schilderij, dat in de Tachtigjarige Oorlogkamer in het museum te zien is. In de tentoonstelling in het Museumcafé worden aan de hand van video en beelden de gebeurtenissen op dit schilderij in kaart gebracht. Wat verbeeldt het schilderij? En wat is er tegenwoordig nog te zien op de plekken waar destijds de strijd plaatsvond?