Geïnspireerd door ‘onze’ aflevering Verborgen Museumschatten die in november 2017 op Omroep Gelderland te zien was, roepen wij dit jaar de ‘Verborgen museumschat van de maand’ in het leven. Je raadt het al: iedere maand diepen wij een verborgen museumschat op uit het depot om aan de bezoekers van het Stadskasteel te laten zien. De schatten worden tentoongesteld in een oude evacuatiekoffer uit de Eerste Wereldoorlog (een museumschat op zich) die in de hal van het Stadskasteel staat.

De hele maand april organiseert het Stadskasteel een grote verkoopexpositie van het oeuvre van kunstenaar Duncan Obreen (1945-2010). Deze maand hebben we twee museumschatten die prachtig aansluiten bij deze expositie.

Heel toevallig vonden wij onlangs tussen een stapeltje boeken in een hoekje van het depot het proefschrift van de vader van de kunstenaar. Hendrik Tjaard Obreen schreef dit in 1956 met als titel Dijkplicht en waterschappen aan Frieslands westkust.

Na enig speurwerk ontdekten we nóg iets in het depot dat van Hendrik Tjaard Obreen is geweest: een kwartiermuts van de vrijwillige burgerwacht van Zaltbommel. Aan de binnenrand van de muts staat ‘H.T. Obreen’. De Bommelse burgerwacht heeft bestaan van 1914 tot 1947 en was opgericht om op te treden tegen ‘revolutionaire woelingen’. Ter verlevendiging van de geschiedenis hebben we er een familiefoto van de Obreens tussen gelegd.