Nieuw in het museum: zeldzame Romeinse zeis

Categories: Collectie

Maandagochtend 21 augustus was het een gezellige aangelegenheid bij het Stadskasteel. Vrijwilligers van het museum en waarnemend burgemeester Rehwinkel hadden zich verzameld in de zonnige museumtuin, voorzien van een kopje koffie en een stuk appeltaart, voor de officiële overhandiging van een zeldzame derde-eeuwse Romeinse zeis.

Het is alweer even geleden, maar in 2014 werd door archeoloog Sander Diependaal van Econsultancy aan de Bruchemse Geerweg een opgraving gedaan waarbij de zeis na eeuwenlang in een waterput verstopt te hebben gelegen, het daglicht weer zag. Sinds de vondst is restauratieatelier Restaura druk bezig geweest met het restaureren van de zeis, waardoor bezoekers van het museum dit unieke exemplaar vanaf dinsdag 22 augustus 2017 kunnen komen bekijken.

Burgemeester Rehwinkel was erg enthousiast en noemde de zeis indrukwekkend toen hij het nieuwe museumstuk overhandigde aan conservator Lisette le Blanc. Voor Diependaal was dit bijzondere moment een mooie afsluiting van het project waar hij jarenlang mee bezig is geweest.

Het vinden van restanten van Romeinse seizen gebeurt niet vaak, laat staan een compleet zeisblad, zoals in dit geval. We zijn erg trots dat Museum Stadskasteel Zaltbommel deze opgegraven schat een plek mag geven: lokaal gevonden, lokaal tentoongesteld!