Symposium Maarten van Rossem zaterdag 18 november 2017

Categories: Events

Vandaag precies 475 jaar geleden, op 24 juli 1542, stond de beruchte Gelderse legeraanvoerder Maarten van Rossem met zijn leger voor de poorten van Antwerpen klaar om de stad in te nemen. Maar er was een kink in de kabel: spionnen waren op de hoogte gekomen van de plannen en konden zo de inname en plunderingen, waar Maarten zo beroemd om was, voorkomen.

Meer weten over deze mislukte poging? Op zaterdag 18 november 2017 wordt een symposium in de Gasthuiskapel in Zaltbommel georganiseerd.

Stadsbeiaardier Ru Stolk zal zestiende-eeuwse muziek uit Antwerpen laten klinken uit het carillon van de Gasthuistoren. De sprekers van het symposium zijn Lisette Le Blanc, conservator van Museum Stadskasteel Zaltbommel, Marjan Witteveen, Roland Gieles, Robbie Dell’Aira en prof. dr. Herman Pleij. Zij zullen vertellen over het verraad, de afpersing en een heuse zestiende-eeuwse mediaoorlog waardoor de plannen van Maarten in de soep liepen. Bij het symposium zal ook een boekje worden uitgebracht en opent in Museum Stadskasteel Zaltbommel een kleine expositie over dit onderwerp.

Aanmelden: symposiummvr2017@gmail.com. Deelname is € 30,- (inclusief het boekje, lunch, borrel na afloop en toegang tot de expositie).