Tentoonstelling ‘Bommelerwaarders in Beeld en Document’ vanaf 3 oktober t/m 8 december 2019

Categories: Expositie,Nieuws

De Bommelerwaard is een regio met een rijke geschiedenis. Zaltbommel en de omliggende dorpen hebben door de eeuwen heen gediend als decor voor bijzondere historische gebeurtenissen. De streek was de thuisbasis van belangrijke figuren uit de Nederlandse geschiedenis en heeft daarnaast een aantal hooggewaardeerde bezoekers ontvangen. Die streekgeschiedenis komt tot leven als we kijken naar beeldmateriaal en historische objecten uit de museumcollectie, maar wordt extra bijzonder in combinatie met documenten, boeken en kaarten uit de Bommelerwaardse archieven. Dit najaar kunt u in het museum aan de hand van historische ‘Bommelerwaarders’ en markante bezoekers aan onze streek, meer te weten komen over de lokale geschiedenis. Zowel grote namen als kleine grootheden komen aan bod: van Constantijn Huygens en Koning Willem III tot mevrouw Van Latenstein-Voorthuizen uit Kerkwijk, die in 1923 het eerste vrouwelijke gemeenteraadslid van de Bommelerwaard werd. Van Poederoijen tot Heerewaarden en van Bern tot Rossum zijn er mooie verhalen te vertellen. In het museum worden deze verhalen dit najaar tastbaar in beeld en document.

In het museumcafé is aandacht voor meer opmerkelijke verhalen uit de streekgeschiedenis. Hier vindt u ‘Rob & Robbie’s Streekvertelsels’, een samenwerking tussen de Rossumse kunstenaar Rob Reis en kunsthistoricus Robbie Dell’Aira. Enkele gedenkwaardige lokale historiën, opgetekend door Robbie Dell’Aira, zijn door Rob Reis in 24 vrolijke aquarellen verbeeld. De streekvertelsels van Rob en Robbie dienen als uitgangspunt van het bijbehorende scholenproject, ‘Bommelerwaard in Beeld’, voor basisscholen in de Bommelerwaard. Dit project is opgezet door kunstdocent Jacqueline Jans (MuseumAtelier) en zal ook door haar worden uitgevoerd.

Deze tentoonstelling is georganiseerd ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Stichting Vrienden van de Bommelerwaardse Archieven (SVBA). Deze stichting heeft zich sinds zijn oprichting ingezet om de Bommelerwaardse archieven onder de aandacht te brengen. Deze tentoonstelling is een samenwerking van Museum Stadskasteel Zaltbommel, het Regionaal Archief Rivierenland en de SVBA. De tentoonstelling toont het belang van het verzamelen en conserveren van (kunst)historische objecten en archivalisch materiaal uit onze streek.