Sinds 1 juni loopt de bijzondere tentoonstelling van Museum Stadskasteel Zaltbommel over de Bommelse meubel- en koperwerkplaats Onder den Sint Maarten. De expositie, die zou lopen tot 1 september, is wegens succes verlengd tot en met zondag 15 september.

Rond 1900 richtte de Bommelaar Johan Adam Pool jr. (1872-1948) een werkplaats op, die modern meubilair en koperwerk vervaardigde. De producten van deze werkplaats, ‘Onder den Sint Maarten’, waren zeer vernieuwend. Zij verwezen niet naar de traditionele stijlen van de negentiende eeuw, maar hadden strakke geometrische vormen en een beperkte maar efficiënte decoratie. Wat in Zaltbommel begon als enkele werkplaatsen een toonzaaltje, groeide door (internationale) tentoonstellingen uit tot een belangrijk productiecentrum van Nederlandse Art Nouveau.

Tijdens het Cultuurfestival Bommelerwaard toont het museum een groot deel van de meubelen en het koperwerk uit de eigen collectie, aangevuld met bijzondere bruiklenen van verschillende verzamelaars. Dat levert een bijzondere samenstelling op van zeldzame klokken, design koperwerk en allerhande huisraad. Zo zijn er producten te zien van grote ontwerpers uit Pools tijd, zoals J.C. Stoffels, Berlage en Eisenloeffel.

De tentoonstelling vindt plaats in de voormalige directeurswoning van de Bommelse gasfabriek, Waalbandijk 2, en is geopend van vrijdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00u. De entree is € 2,50.