Twee aanwinsten voor Museum Stadskasteel Zaltbommel

Categories: Uncategorized

Het nieuwe jaar begint goed voor ons museum.

Dankzij bijdragen van Stichting Gravin van Bijlandt , Stichting Fonds A.H. Martens van Sevenhoven en de Van Voorden Stichting heeft het Stadskasteel twee aankopen kunnen doen: een klok van Onder de Sint Maarten en een schilderij van Charles Vos waarop de kerktoren is afgebeeld. Het zijn prachtige aanvullingen op de collectie van het museum.

De klok is gemaakt in de meubel- en koperwerkplaats “Onder de Sint Maarten” van Johan Adam Pool (1872-1948). Zijn werkplaats nam in de Art Nouveau periode een belangrijke plaats in op het gebied van binnenhuisarchitectuur en was mede ge├»nspireerd op het gedachtegoed van de Arts and Craftsmovement van William Morris.

20150112_135853

Het schilderij van Charles Vos is een mooie aanvulling op de collectie stadsgezichten van het Stadskasteel. Charles Vos (1888-1954) was een zeer gevierd kunstenaar. Hij had zijn opleiding voltooid aan de Academies in Antwerpen en in Amsterdam, won verschillende medailles en kwam in aanmerking voor de Prix de Rome, de hoogste onderscheiding voor kunstenaars. Hij stond vooral bekend als stadsbeeldhouwer van Maastricht, waar hij een atelier had. Naast de vele beeldhouwwerken schilderde en tekende hij ook, waaronder de afbeelding van de kerktoren in Zaltbommel.

!cid_669DA74181F6440EB8C3B2A05231EAAC@GeertPC