Van bruikleen naar schenking: een Spaans kookpotje voor het Stadskasteel

Categories: Collectie

In 2011 heeft de heer van Mil uit Ammerzoden een Spaans kookpotje aan het Stadskasteel in bruikleen gegeven. Het is een gebruiksvoorwerp uit de 16e eeuw dat meer dan twintig jaar geleden bij graafwerkzaamheden is gevonden in de binnenstad van Zaltbommel.

In de negentiger jaren van de vorige eeuw hebben de verschillende winkelstraten van het zogenaamde “assenkruis” in de binnenstad van Zaltbommel maandenlang open gelegen. De riolering werd vervangen en de winkelstraten werden heringericht.

Op de bijgevoegde foto ziet u de Grape (of driebeen) ofwel een geglazuurd kookpotje van aardewerk. Het is nog vrijwel helemaal gaaf en heeft sporen van roetaanslag. In de late middeleeuwen werd dit veel gebruikt om hierin boven een vuurtje het eten te koken.

De heer van Mil van het stukadoorsbedrijf uit Ammerzoden heeft het honderden jaren oude gebruiksvoorwerp recent geschonken aan het Stadskasteel. Hij vindt dat het voorwerp vanwege de plaats waar het gevonden is, ook daar moet blijven. “Het potje komt uit Bommel en hoort daar dus ook in het museum.”

Museum Stadskasteel zegt de heer van Mil heel hartelijk dank. Het voorwerp is te bezichtigen in de Maarten van Rossemkamer van het museum.