Geïnspireerd door ‘onze’ aflevering Verborgen Museumschatten die in november 2017 op Omroep Gelderland te zien was, roepen wij dit jaar de Verborgen museumschat van de maand in het leven. Je raadt het al: iedere maand diepen wij een verborgen museumschat op uit het depot om aan de bezoekers van het Stadskasteel te laten zien. De schatten worden tentoongesteld in een oude evacuatiekoffer uit de Eerste Wereldoorlog (een museumschat op zich) die in de hal van het Stadskasteel staat.

 

Je zou het niet niet geloven met het koude weer van de laatste dagen, maar eind deze maand wordt het toch echt weer lente. En een paar dagen nadat de lente haar intrede doet, kunnen we de klok weer een uurtje vooruit zetten. Om het komende seizoen in te luiden hebben we deze maand twee bijpassende verborgen museumschatten opgezocht in het depot:

Houtgravure van de Sint-Maartenskerk

Deze houtgravure is rond 1924 gemaakt door Reinhart van der Pant die in 1886 in Zaltbommel geboren werd. Hij verhuisde later naar Den Haag en was architect van beroep. Op de gravure, die de lente uitbeeldt, is de toren van de Sint-Maartenskerk vanaf het zuiden te zien met op de voorgrond de stadsmuur en daarop een theehuisje. Houtgravures worden gemaakt met een blok hout waarin de delen die wit moeten blijven worden weggestoken met een burijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

Horloge met ketting

Dit horloge komt uit de eerste helft van de 18e eeuw en is gemaakt in Engeland. Het heeft een zilveren horlogekast met een geëmailleerde wijzerplaat waarop de uren op Romeinse wijze en de minuten op Arabische wijze zijn aangebracht. De tijd wordt door opengewerkte gouden wijzers aangewezen. De ketting bestaat uit ijzeren schakels, afwisselend rond en ovaal en er zit een koperen sleuteltje aan waarmee het uurwerk kan worden opgewonden.

De schatten zijn vanaf vandaag de hele maand maart te bekijken in Museum Stadskasteel Zaltbommel!