Henk Wolvers, Vaas, 1981, geglazuurd porselein

 

Beweging, soepele lijnen, organische vormen. Het kijken naar de keramiek van kunstenaar Henk Wolvers (1953) is als een reis door een golvende wereld. Wolvers volgde zijn opleiding aan de Akademie voor Beeldende Kunst (AKI) in Enschede en aan de Koninklijke Akademie voor Kunst en Vormgeving in ’s-Hertogenbosch. Als groot liefhebber van porselein reisde hij naar Japan en recent ook naar China om daar nieuwe inspiratie op te doen. Hij exposeert inmiddels over de hele wereld: van Shanghai en New York tot Londen en Genève. Hij werkt echter in zijn atelier in Den Bosch.

‘Het is voor mij zelfs na 25 jaar nog steeds een uitdaging om met porselein te werken, mede doordat er heel veel soorten porselein zijn, ieder met een eigen kwaliteit, uitstraling en karakter. Dat maakt het voor mij zo boeiend, om steeds te zoeken naar het juiste porselein dat hoort bij het object dat ik wil maken’, aldus Wolvers.

De Gemeente Zaltbommel heeft een aantal vazen van Henk Wolvers in bezit, onder andere het exemplaar in deze vitrine. Wolvers heeft de vazen kort na zijn academietijd gemaakt, aan het begin van de jaren 1980. De vazen hebben een geometrische vorm, die aan de bovenkant losjes uitloopt. Zij zijn gedecoreerd met een lijndecor in blauw en grijstinten