Marten Toonder
Ollie B. Bommel, de heer van stand, is een van de bekendste stripfiguren van Marten Toonder (1912-2005). Vanaf 1941 verschenen de strips in De Telegraaf en dat leidde uiteindelijk tot 177 stripromans, die later ook nog in boekvorm verschenen.


Ollie B. Bommel in onze collectie
Hans Keser (1941-2007), publicist, kenner van de lokale geschiedenis en museumvoorzitter, ontmoette Marten Toonder in 1974 in Zaltbommel. Zij hadden een goede klik en blijkbaar had Keser aangekaart dat een portret van Ollie B. Bommel, vanwege zijn naam toch niet in onze museumcollectie mocht ontbreken. In de winter van 1974 en 1975 ontstond een vermakelijke briefwisseling tussen beide heren. Marten Toonder schilderde in 1975 speciaal voor het museum een portret in aquarel van de geliefde Bommel.


De eerste Zaltbommelse Bommeldag
Op 17 maart vindt de eerste Zaltbommelse Bommeldag plaats. De hele dag staat in het teken van Ollie B. Bommel en Tom Poes. In cultureel centrum De Poorterij en de Sint Maartenskerk zijn allerlei activiteiten die met Ollie B. Bommel te maken hebben. Wij tonen Toonders aquarel van ‘de heer van stand’, de briefwisseling tussen Toonder en Hans Keser en het Bommelvaandel van carnavalsvereniging de Wallepikkers.