In de maand mei staan we stil bij de Tweede Wereldoorlog. Als Verborgen Museumschatten deze maand verschillende voorwerpen uit deze periode.

Houten herinneringsbordje

Gemaakt door Jan van Mill voor zijn ouders tijdens zijn krijgsgevangenschap in 1943 in Stalag XII-d, een krijgsgevangenkamp dat op de Petrisberg in het Duitse Trier lag. In dit kamp werden Nederlandse, Franse, Servische en Poolse militairen gevangen gehouden. Jan werd geboren op 25 augustus 1916 in Rossum.

Twee houten buttons 

Eén met appeltjes van oranje en de kleuren van de Nederlandse vlag en op de tweede de Nederlandse vlag met een opkomende zon en twee takken. Ze zijn gemaakt voor de bevrijdingsfeesten na de oorlog in 1945.

Een stuk zeep

Een stuk zeep van het Amerikaanse Rode Kruis uit 1945 met op de voorkant Gift of the American People en op de achterkant Through the American Red Cross. Tijdens de oorlog was er een ernstig tekort aan levensmiddelen maar ook hygiënische producten zoals zeep. Vanuit Amerikaanse en Britse vliegtuigen werden voedselpakketten gedropt om de Nederlandse bevolking te helpen.