Op 11 november vieren we de naamdag van Sint Maarten. De oude binnenstad van Zaltbommel is die avond sprookjesachtig verlicht met vuurkorven, lampionnen, lichtjes en kaarsjes. Dit jaar is de tuin van het Stadskasteel ook geopend die avond! Helaas hebben we geen relikwie van Sint Maarten in onze collectie, maar deze maand maken we wel een link met de naam.

In 1900 begon de bouwkundige Bommelaar Johan Adam Pool (1872-1948) zijn onderneming Onder den Sint-Maarten, waar hij ‘eenvoudige doch smaakvolle meubelen en huisraad’ vervaardigde in ateliers in de Ruiterstraat en aan het Kerkplein. De stijl van de ontwerpen kwam overeen met wat we de Nieuwe Kunst zijn gaan noemen, waarin de vormgeving simpeler en strakker werd en trouw moest blijven aan originele vorm van het materiaal en de constructie. Deze vormgeving stond tegenover de art nouveau of jugendstil stijl, die juist heel zwierig en uitbundig was. Op de internationale tentoonstelling in Turijn in 1902 kreeg de firma van Pool een zilveren medaille voor een ingezonden ontwerp van een kast en vanaf dat moment begon het grote succes. Hiervoor werd Zaltbommel te klein, Pool opende een meubelfabriek in Haarlem. In 1906 werd de vestiging in Zaltbommel gesloten.

Het Stadskasteel heeft een mooie collectie opgebouwd van meubels en koperen serviesgoed waarvan een deel permanent tentoongesteld wordt. Als museumschatten deze maand drie stukken die normaalgesproken opgeborgen zijn in het depot:

Twee koperen handvatten voor een kast van Onder den Sint-Maarten, uit de periode 1904-1913, gemaakt door metaalbewerker J.C. Stoffels (1878-1952).

Reclameplaat met een Kijkje in “Onder den Sint-Maarten”, rond 1900-1902gemaakt door Karel Sluyterman (1863-1931), die ook voor de firma van Pool werkte. Hij was architect, meubelontwerper, interieurontwerper, tekenaar, keramist, boekbandontwerper en hoogleraar.