Verborgen museumschatten van de maand september

September is de sterfmaand van François Willem de Virieu (1789-1876), die naast kunstenaar en directeur van het postkantoor ook stadsarchitect van Zaltbommel was. Hij toverde de vestingwallen rondom de stad om tot een prachtig stadspark in de Engelse landschapsstijl, dat de komende jaren weer in ere wordt hersteld. Daarom deze maand twee verborgen museumschatten die aan hem hebben toebehoord, die hij twee jaar voor zijn dood ontving.

Getuigschrift

In 1874 werd door de Geldersche Maatschappij van Landbouw een ‘Algemeene Tentoonstelling’ georganiseerd, waar deelnemers hun gegroeide gewassen tentoon konden stellen en daar prijzen mee konden winnen. De Virieu won dat jaar de eerste prijs voor de ‘schoonste collectie bloemen en sierplanten’. Dit prachtig versierde getuigschrift doet vermoeden dat zulke tentoonstellingen spectaculair waren om te bezoeken.

Medaille

De bijbehorende zilveren medaille is gegraveerd met de tekst: ‘Afdeeling Bommelerwaard Aan F.W. de Virieu te ZaltBommel 1e Prijs voor Bloemen en Sierplanten’. De voorkant is versierd met het gekroonde wapen van Gelderland tussen twee lauwertakken.