Met Valentijnsdag in de maand staat de verborgen museumschat van februari in het teken van de liefde en de vriendschap. Dit keer tonen we een bijzonder album amicorum van halverwege de 19e eeuw. Een album amicorum kan je wel vergelijken met het voor ons bekendere poeziealbum. De eigenaar van het album vroeg mensen uit zijn of haar vriendenkring om een bijdrage te leveren voor het album. Dat kon een bemoedigende wens of een lief gedicht zijn, maar ook tekeningen, raadsels, en zelfs kleine borduursels.
Dit album komt uit Zaltbommel en bevat allerlei kleine tekeningen met potlood, inkt of pastelkrijt. Er is gesuggereerd dat het album van Suzanne Leenhoff was. In het mapje vinden we een verfijnde pentekening van Willem de Visser, de toenmalige stadstekenmeester van Zaltbommel en een kleurrijke pasteltekening van rozen en viooltjes. Verder bevat het album ook een grappig prentje van de Bommelse notabele P. van de Garde. Hij tekende een afbeelding die vanuit één standpunt een man met bril, baard en vreemd hoofddeksel laat zien. Als je de tekening ‘op zijn kop’ bekijkt, verandert het portret van de man in de kop van een ezel!
Een bijzondere bijdrage aan het album is een klein geborduurd bloemstilleven van J. Roest met op de achterzijde een gedicht:
Op den schoonsten dag van ’t leven Kom ik u dit blaadje geven Dat mijn korte wensch bevat Leef nog lang, gezond, tevreden Vind waar ook uw voet moog treden Trouwe vrienden op uw pad
Zo’n liefdevolle boodschap verwarmt het hart en past dus helemaal in februari: de maand van de liefde!