Gelderse Verhalen

Collectie

De Gelderse geschiedenis staat bol van de spannende, grappige en interessante verhalen. In het project Gelderse Verhalen werken musea samen om die verhalen bekender te maken. Ons museum werkt samen met Historisch Museum Hedel om een stukje Bommelerwaardse geschiedenis onder de aandacht te brengen. Verhalen over middeleeuwse kastelen, het hertogdom Gelre en de tumultueuze Tachtigjarige-Oorlog in de streek. Om die verhalen nog beter te kunnen vertellen zijn twee museumkamers in het Stadskasteel opgeknapt en heringericht. Komend najaar verschijnt er een themakrant over de Gelderse verhalen. Ook worden er filmpjes opgenomen, waarin medewerkers van beide musea meer vertellen over de Gelderse verhalen aan de hand van collectiestukken.

Educatie
De verhalen worden komend schooljaar ook via educatieprojecten overgebracht. Het MuseumAtelier heeft verschillende buitenschoolse workshops opgezet, waarbij kinderen de Gelderse verhalen gaan ontdekken in het museum en het atelier. Basisscholen in de Bommelerwaard kunnen zich nu al inschrijven voor een interessante lesochtend op school voor groep 6 t/m 8 over ‘de Gelderse Gouden Eeuw’.

Themadiners

Ook de vrije tijdssector wordt bij de Gelderse verhalen betrokken. In de zomer van 2024 sluiten we het project af met verschillende themadiners. Hierbij werken we samen met het Proeflokaal, een organisatie die streekproducenten en horecagelegenheden in de Bommelerwaard bijeen brengt. Tijdens de opening van de herinrichting bij het Stadskasteel werd de samenwerking met het Proeflokaal smaakvol ontvangen door de aanwezigen. Kortom, lokale verhalen en lokale versnaperingen. Dat smaakt naar meer!

Gelderse Verhalen

Gelderse Verhalen

Gelderse Verhalen

Collectie De Gelderse geschiedenis staat bol van de spannende, grappige en interessante verhalen. In het project Gelderse Verhalen werken musea samen om die verhalen bekender te maken. Ons museum werkt samen met Historisch Museum Hedel om een stukje Bommelerwaardse geschiedenis onder de aandacht te brengen. Verhalen over middeleeuwse kastelen, het hertogdom Gelre en de tumultueuze …

Gelderse Verhalen Lees meer »