Zaterdag en zondag 25 en 26 augustus en 1 en 2 september 2018

Kunst, Kiezel, Klei in Zaltbommel. Verschillende ateliers in de Bommelerwaard zetten hun deuren open voor bezoekers tijdens de 18de editie van deze atelierroute. Ook in het Stadskasteel zijn werken te bezichtigen. Er is een groepsexpositie samengesteld van werken van de volgende vrijwilligers van het museum: Ineke van Heijen Oort, Marlou Smeets, Jos van der Wedden, Maaike Drummen, Anneke de Bresser en de kinderen van het MuseumAtelier. Bovendien zullen de laatste werken van kunstenaar Duncan Obreen te koop zijn. Ook worden enkele kunstwerken uit de museumcollectie getoond. Zo wordt een verbinding gelegd tussen het verleden en het heden. Bijvoorbeeld met het prachtige kunstwerk Het goud van Bommel van Arjen Bakermans. Dit werk van keramiek uit 2001 symboliseert een golvend landschap in een golvend gouden schijn als een feest aan de oevers van de Waal. Kom dit en meerdere werken bewonderen tijdens Kunst, Kiezel, Klei 2018 in het Stadskasteel.


Zaterdag 23 juni t/m zondag 5 augustus 2018

Expositie assemblages van Wanda Janota in het Museumcafé van het Stadskasteel.

In mijn werk zoek ik altijd naar grenzen. Wat kan ik met het materiaal? Welke spanning kan ik bij de toeschouwer creëren? Dat geldt ook voor mijn assemblages: driedimensionale composities die uit diverse onderdelen zijn samengesteld. Basis van elke compositie is een foto die vervreemdend, uit balans, uitdagend of bijzonder is, en waaruit ik elementen verwijder of kopieer die ik soms op een nieuwe manier integreer. Ook voeg ik geheel nieuwe elementen toe, zoals kleine gevonden voorwerpen en diverse materialen als ijzerdraad, touw en draad.

Het resultaat is een theater-achtig schouwspel waarmee ik verwondering en verbazing wil oproepen.

Wanda Janota


Dinsdag 12 juni t/m vrijdag 24 augustus 2018

Expositie in de Museumtuin van fraaie keramieke koppen door de kunstenares Nicole Prein. Nicole Prein is geïnteresseerd in het mensbeeld en laat het unieke van de mens zien. Ze is steeds op zoek naar grenzen in het portret en experimenteert. We zien de kracht van de kwetsbaarheid van de mens. De koppen staan in de Museumtuin in het groen bij de waterpomp, bij de entree van het museum en tegen de muur achter in de tuin.


Dinsdag 1 mei t/m zondag 17 juni 2018

Expositie van Conny van der Wende in het Museumcafé. Haar atelier bevindt zich in Hellouw. Hier maakt ze prachtige en bijzondere mozaïeken. Inspiratie vindt ze in de natuur. Ze maakt afbeeldingen van dieren en abstracte weergaven van de kosmos. Conny zoekt de grenzen van de mogelijkheden met mozaïek op door het medium te combineren met toegepaste techniek als verlichting en elektronisch aangedreven componenten. Het werk wordt gekenmerkt door vloeiende lijnen, overlopende kleuren en verrassende combinaties van uiteenlopende materialen. Conny exposeert in zowel binnen-als buitenland. Ze is lid van de International Association of Contemporary Mosaists, the British Association for Modern Art, de Duitse mozaïek organisatie Domo en de Nationale Associatie voor Beeldende Kunstenaars. Ze nam deel aan de manifestatie Ravenna Mosaico.


Vrijdag 30 maart t/m zondag 29 april 2018

Museum Stadskasteel Zaltbommel organiseert van 30 maart t/m 29 april een grote verkoopexpositie van het werk van kunstenaar Duncan Obreen (1945 – 2010). Het oeuvre is verspreid over het Museumcafé, de Poorterij en Brasserie de Poorterij in Zaltbommel. Op de zondagmiddagen 8, 15, 22 en 29 april zal ook het voormalig atelier van Duncan Obreen aan Kerkplein 16 (het voormalige Gouverneurshuis) te bezichtigen zijn. Die middagen is Aad Zilverschoon aanwezig. Hij kende Duncan Obreen goed en is initiatiefnemer van dit project.

Het oeuvre van Duncan Obreen bestaat uit portretten, stillevens en Waallandschappen die hij in de periode van 1962 tot 1972 maakte toen hij in Zaltbommel woonde. Duncan voelde zich vooral graficus. Hij was autodidact en bestudeerde oude meesters als Leonardo da Vinci en had bewondering voor Picasso en Hynckes, zo blijkt uit zijn schetsen. Bij de expositie verschijnt een publicatie.


Dinsdag 13 februari t/m dinsdag 27 maart 2018

Expositie De keuze van vrijwilligers. 

Aan de vrijwilligers van het Stadskasteel werd gevraagd om één of twee objecten te kiezen uit de collectie om in de (figuurlijke) schijnwerpers te zetten. Enkele objecten hebben al een plaats in de vaste collectie maar andere objecten komen na lange tijd weer eens uit het depot. Het resultaat is te zien in een tijdelijke expositie op diverse plekken in het museum en het Museumcafé.


Zaterdag 18 november 2017

De Maarten van Rossemkamer is heringericht. Er zijn bijzondere objecten uit de tijd van Maarten te zien en het geheel wordt verlevendigd door een kopie op ware grootte van het schilderij De aftocht van Maarten van Rossem na zijn aanslag op Antwerpen op 24 juli 1542, door Constantijn Francken (1661 -1717), gebaseerd op een zestiende-eeuwse tekening. Het originele schilderij is onlangs gerestaureerd en kan om die reden niet worden uitgeleend. Het Museum aan de Stroom (MAS) te Antwerpen heeft echter toestemming gegeven om een afdruk te maken.

Tot april 2018 is een portret van Maarten van Rossem in bruikleen gegeven door P2 Strategie te Rossum. Dit portret is in 1956 gemaakt door A.F. van Goelst Meijer (1892-1990) naar een origineel schilderij in Kasteel de Cannenburgh in Vaassen. Van Goelst Meijer was burgemeester van Rossum en schilderde in zijn vrije tijd.


September t/m 3 december 2017

Wegens succes verlengd: de glaskunstwerken van Lia Koster zijn nog tot 3 december 2017 in de Museumtuin te bewonderen en in het Museumcafé zijn nieuwe wandglassculpturen aan de expositie toegevoegd.

 
Ik wil de vonk van het leven voelbaar maken met veel uitbundigheid en levenslust.
                                              
                                                                                                                                            Lia Koster

Dinsdag 5 september t/m zaterdag 30 september 2017

Expositie De Bommelerwaard op ansichtkaart in het Stadskasteel en de Brasserie van de Poorterij.


Dinsdag 4 juli t/m zondag 20 augustus 2017

Expositie De Waal / Bewogen

Tot en met 20 augustus 2017 is een expositie te zien van fotografe Andrea Gulickx in het museumcafé en in de Brasserie van De Poorterij. Haar grootste passie is macrofotografie. Jarenlang heeft Andrea ontwerpen van grafische prints gemaakt voor kinderkleding. Het gevoel voor kleur, vorm en lijnenspel zit in haar bloed. Ongehinderd door vastgeroeste regels over scherpte en onscherpte volgt Andrea haar eigen weg binnen de wereld van fotografie. De natuur en het altijd verrassende licht zijn de inspiratiebronnen die zij nodig heeft. Samen met de schrijver Wim Huijser maakt ze regelmatig reportages voor magazines, waarin ze onder andere landschapsfoto’s maakte bij verhalen over Jac. P. Thijsse. De behoefte aan een nieuwe beweging in haar fotografie vormde de aanleiding tot een experiment met de stroming van de rivieren, bomen en het natuurlijk licht. Met deze experimentele fotografie, waarin Andrea een combinatie maakt van lange sluitertijden en intuïtieve bewegingen, brengt ze de Waal op een bijzondere wijze in beeld. Dit resulteerde in poëtische beelden, waarin vooral de dynamiek, de stroming en de beweging van de rivier de nadruk krijgt.

Wim Huijser werd geraakt door de fotografie van Andrea. Hij is publicist en schrijver. Hij schreef onder andere de biografie van C. Buddingh. De laatste jaren schrijft hij vooral over ontwikkelingen in het Nederlandse landschap. Door stil te staan en tijd te nemen om het landschap te lezen, komen de verhalen vanzelf op zijn pad. De fotografie van Andrea voerde hem mee naar de poëzie van het rivierenland.

De expositie toont een selectie van foto’s in combinatie met gedichten, uitgezocht door Wim Huijser.


Zaterdag 10 juni t/m zondag 27 augustus 2017

“Ik ging naar Bommel om de brug te zien”

Nijhoff en de Bommelse brug

Deze bescheiden expositie rondom het gedicht van de bekende dichter Martinus Nijhoff (1894 – 1953), is te zien in Museum Stadskasteel Zaltbommel van 10 juni tot en met 27 augustus 2017.