Begin 2021 verwacht

Tentoonstelling 25 jaar Martinus Nijhoffbrug: een kleine geschiedenis van de Waalverbinding

‘Een lust voor het oog, een zegen voor de automobilist’, noemde toenmalig Minister van Verkeer Annemarie Jorritsma de Martinus Nijhoffbrug bij de opening in 1996. In januari 2021 staat Museum Stadskasteel Zaltbommel stil bij de 25ste verjaardag van de brug. Met een kleine tentoonstelling blikken we terug op de historische verbinding over de Waal. Van de roeiboot tot het veer en van de spoorbrug tot de Martinus Nijhoffbrug. Aan de hand van schilderijen, aquarellen, prenten en foto’s vertellen we in een notendop het verhaal van onze oeververbinding.


Zaterdag 3 oktober t/m zondag 29 november 2020

Tentoonstelling Marianne Grim: gedreven keramiste

Van grillige vormen tot zachte golvende lijnen en van ruwe klei tot kraakhelder porselein. Onder de handen van Marianne Grim neemt klei alle mogelijke vormen en texturen aan. In de jaren ’90 raakte zij geïnteresseerd in het werken met klei, nadat zij een cursus had gevolgd bij keramist Arjen Bakermans.

Door zijn enthousiasme besloot zij de keramiekopleiding te gaan volgen bij de Nederlandse Keramiekopleiding in Gouda. Sindsdien maakt zij zowel handgevormde als gedraaide objecten in diverse kleisoorten en porselein. Van verrassende vazen en kommen voor binnen, tot in het oog springende stukken voor buiten.

In oktober en november is een selectie van haar werk te zien in het Museumcafé van het Stadskasteel. De toegang is gratis en het werk is te koop.


Maandag 1 juni t/m zondag 2 augustus 2020

Oorlog en vrijheid in de Bommelerwaard: van mobilisatie tot wederopbouw

‘Hare Majesteit de Koningin is geland en daarmee is ons aller heilig Symbool van Nederlands onafhankelijkheid weer in ons midden. Nederland is herrezen!’ lazen de inwoners van de Bommelerwaard 75 jaar geleden op grote aanplakbiljetten. De opluchting moet ongekend geweest zijn en spontaan braken er bevrijdingsfeesten uit.

Net als alle Nederlandse steden en dorpen heeft ook de Bommelerwaard zijn eigen oorlogsverhaal. Als eiland tussen de grote rivieren, grenzend aan het bevrijde zuiden en bezette noorden, vervulde de Bommelerwaard een sleutelrol in de Nederlandse oorlogsgeschiedenis. De oorlogsjaren waren donker, met de installatie van een NSB burgemeester, de deportatie en moord op de Bommelerwaardse Joden en de heftige gevechten in de nadagen van de oorlog in Hedel, Ammerzoden en Kerkdriel. Maar ook waren er lichtpunten, zoals de inventiviteit in een tijd van economische schaarste, het lokale saamhorigheidsgevoel en de ongekende waarde van vrijheid. Mensen staken elkaar de helpende hand toe, vierden samen de vrijheid en staken de handen uit de mouwen om de regio weer op te bouwen. Samen vormen die gebeurtenissen het verhaal van de Bommelerwaard in de oorlog.

Dit jaar toont Museum Stadskasteel Zaltbommel dit verhaal van mobilisatie tot wederopbouw. In de hele regio vinden echter activiteiten plaats, waarbij de lokale gebeurtenissen worden herdacht én gevierd. Met deze tentoonstelling willen wij de bezoeker dan ook inspireren om de plekken te bezoeken waar onze regionale oorlogsgeschiedenis zich heeft afgespeeld.


Donderdag 3 oktober t/m zondag 8 december 2019

Bommelerwaarders in beeld en document

De Bommelerwaard is een regio met een rijke geschiedenis. Zaltbommel en de omliggende dorpen hebben door de eeuwen heen gediend als decor voor bijzondere historische gebeurtenissen. De streek was de thuisbasis van belangrijke figuren uit de Nederlandse geschiedenis en heeft daarnaast een aantal hooggewaardeerde bezoekers ontvangen. Die streekgeschiedenis komt tot leven als we kijken naar beeldmateriaal en historische objecten uit de museumcollectie, maar wordt extra bijzonder in combinatie met documenten, boeken en kaarten uit de Bommelerwaardse archieven. Dit najaar kunt u in het museum aan de hand van historische ‘Bommelerwaarders’ en markante bezoekers aan onze streek, meer te weten komen over de lokale geschiedenis. Zowel grote namen als kleine grootheden komen aan bod: van Constantijn Huygens en Koning Willem III tot mevrouw Van Latenstein-Voorthuizen uit Kerkwijk, die in 1923 het eerste vrouwelijke gemeenteraadslid van de Bommelerwaard werd. Van Poederoijen tot Heerewaarden en van Bern tot Rossum zijn er mooie verhalen te vertellen. In het museum worden deze verhalen dit najaar tastbaar in beeld en document.

In het museumcafé is aandacht voor meer opmerkelijke verhalen uit de streekgeschiedenis. Hier vindt u ‘Rob & Robbie’s Streekvertelsels’, een samenwerking tussen de Rossumse kunstenaar Rob Reis en kunsthistoricus Robbie Dell’Aira. Enkele gedenkwaardige lokale historiën, opgetekend door Robbie Dell’Aira, zijn door Rob Reis in 24 vrolijke aquarellen verbeeld. De streekvertelsels van Rob en Robbie dienen als uitgangspunt van het bijbehorende scholenproject, ‘Bommelerwaard in Beeld’, voor basisscholen in de Bommelerwaard. Dit project is opgezet door kunstdocent Jacqueline Jans (MuseumAtelier) en zal ook door haar worden uitgevoerd.

Deze tentoonstelling is georganiseerd ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Stichting Vrienden van de Bommelerwaardse Archieven (SVBA). Deze stichting heeft zich sinds zijn oprichting ingezet om de Bommelerwaardse archieven onder de aandacht te brengen. Deze tentoonstelling is een samenwerking van Museum Stadskasteel Zaltbommel, het Regionaal Archief Rivierenland en de SVBA. De tentoonstelling toont het belang van het verzamelen en conserveren van (kunst)historische objecten en archivalisch materiaal uit onze streek.


Zaterdag 1 juni t/m zondag 1 september 2019

Onder den Sint Maarten

Met deze tentoonstelling over de Bommelse werkplaats wil Museum Stadskasteel Zaltbommel de bezoeker laten kennismaken met de moderne wereld van Onder den Sint Maarten. Het museum toont een groot deel van de meubelen en het koperwerk uit de eigen collectie, aangevuld met bijzondere bruiklenen van verschillende particulieren, waaronder zeldzame klokken, design koperwerk en allerhande huisraad.

De tentoonstelling vindt plaats tijdens het Cultuurfestival Bommelerwaard 2019 en is geopend in de weekenden tussen 1 juni en 1 september. Het bezoek aan de tentoonstelling verloopt in de vorm van een ‘Onder den Sint Maarten arrangement’. Een gids ontvangt u in het museum, loopt met u door de Zaltbommelse binnenstad langs enkele Art Nouveau panden en geeft een inleiding in de tentoonstelling aan de Waalbandijk 2. De wandelingen beginnen zowel zaterdags als zondags om 13.30 uur en om 15.30 uur en duren 1 uur. Aanmelden via beheerder@stadskasteelzaltbommel.nl of aan de balie van het museum: 0418-512617.

De tentoonstelling is ook buiten het arrangement om te bezoeken op de vrijdag, zaterdag en zondag tussen 13.00u. en 17.00 uur.


Zaterdag 18 mei t/m woensdag 2 oktober 2019

Piet Mulder – Schilder van het Betuws landschap

Er gebeurt deze zomer iets spannends in de Betuwe. In verschillende musea, culturele instellingen en horecagelegenheden in de regio tref je werken aan van de Geldermalsense schilder Piet Mulder (1919-2001). Honderd jaar geleden werd hij geboren in Zeeland, waar zijn vader tijdens de Eerste Wereldoorlog gemobiliseerd was. In 1945 kwam Mulder in de Betuwe terecht. Hij was tekenaar bij de Nederlandse Spoorwegen en was naar het voormalige front in de Betuwe gestuurd om mee te werken aan het herstel van de spoorbruggen, die in de Tweede Wereldoorlog vernietigd waren. De Spoorwegen boden Mulder een huis aan in Tuindorp, vlakbij het station in Geldermalsen en dat beviel hem zo goed, dat hij daar niet meer is weggegaan.

Los van zijn professionele, technische tekeningen, hield Mulder ontzettend van het Betuwse landschap en had hij een grote interesse in de schilder- en tekenkunst. Hij volgde de avondopleiding bij Artibus in Utrecht en benutte zijn vrije tijd om het Betuwse landschap vast te leggen. Hij pakte de fiets of de auto en ging op zoek naar bijzondere plekken. In een eenvoudige weg, een boomgaard of een mooi riviergezicht vond hij onderwerpen voor zijn kunst. Hij werkte met tekenmaterialen, aquarel en ook met olieverf.

De Stichting Kunst en Cultuur West Betuwe heeft deze zomer samen Reinjan Mulder, de zoon van Piet Mulder, een speciale route uitgezet door de Betuwe met werken van Piet Mulder. Ook Zaltbommel maakt deel uit van de Piet Mulder Kunstroute. Tot 2 oktober stellen wij in het Museumcafé een bescheiden selectie van Mulders ‘Bommelse werken’ tentoon. De acht werken zijn te koop. Daarnaast zijn er gratis boekjes met de Piet Mulder Kunstroute en is er een mooi vormgegeven boek over Piet Mulder verkrijgbaar.


Zaterdag en zondag 25 en 26 augustus en 1 en 2 september 2018

Kunst, Kiezel, Klei in Zaltbommel. Verschillende ateliers in de Bommelerwaard zetten hun deuren open voor bezoekers tijdens de 18de editie van deze atelierroute. Ook in het Stadskasteel zijn werken te bezichtigen. Er is een groepsexpositie samengesteld van werken van de volgende vrijwilligers van het museum: Ineke van Heijen Oort, Marlou Smeets, Jos van der Wedden, Maaike Drummen, Anneke de Bresser en de kinderen van het MuseumAtelier. Bovendien zullen de laatste werken van kunstenaar Duncan Obreen te koop zijn. Ook worden enkele kunstwerken uit de museumcollectie getoond. Zo wordt een verbinding gelegd tussen het verleden en het heden. Bijvoorbeeld met het prachtige kunstwerk Het goud van Bommel van Arjen Bakermans. Dit werk van keramiek uit 2001 symboliseert een golvend landschap in een golvend gouden schijn als een feest aan de oevers van de Waal. Kom dit en meerdere werken bewonderen tijdens Kunst, Kiezel, Klei 2018 in het Stadskasteel.


Zaterdag 23 juni t/m zondag 5 augustus 2018

Expositie assemblages van Wanda Janota in het Museumcafé van het Stadskasteel.

In mijn werk zoek ik altijd naar grenzen. Wat kan ik met het materiaal? Welke spanning kan ik bij de toeschouwer creëren? Dat geldt ook voor mijn assemblages: driedimensionale composities die uit diverse onderdelen zijn samengesteld. Basis van elke compositie is een foto die vervreemdend, uit balans, uitdagend of bijzonder is, en waaruit ik elementen verwijder of kopieer die ik soms op een nieuwe manier integreer. Ook voeg ik geheel nieuwe elementen toe, zoals kleine gevonden voorwerpen en diverse materialen als ijzerdraad, touw en draad.

Het resultaat is een theater-achtig schouwspel waarmee ik verwondering en verbazing wil oproepen.

Wanda Janota


Dinsdag 12 juni t/m vrijdag 24 augustus 2018

Expositie in de Museumtuin van fraaie keramieke koppen door de kunstenares Nicole Prein. Nicole Prein is geïnteresseerd in het mensbeeld en laat het unieke van de mens zien. Ze is steeds op zoek naar grenzen in het portret en experimenteert. We zien de kracht van de kwetsbaarheid van de mens. De koppen staan in de Museumtuin in het groen bij de waterpomp, bij de entree van het museum en tegen de muur achter in de tuin.


Dinsdag 1 mei t/m zondag 17 juni 2018

Expositie van Conny van der Wende in het Museumcafé. Haar atelier bevindt zich in Hellouw. Hier maakt ze prachtige en bijzondere mozaïeken. Inspiratie vindt ze in de natuur. Ze maakt afbeeldingen van dieren en abstracte weergaven van de kosmos. Conny zoekt de grenzen van de mogelijkheden met mozaïek op door het medium te combineren met toegepaste techniek als verlichting en elektronisch aangedreven componenten. Het werk wordt gekenmerkt door vloeiende lijnen, overlopende kleuren en verrassende combinaties van uiteenlopende materialen. Conny exposeert in zowel binnen-als buitenland. Ze is lid van de International Association of Contemporary Mosaists, the British Association for Modern Art, de Duitse mozaïek organisatie Domo en de Nationale Associatie voor Beeldende Kunstenaars. Ze nam deel aan de manifestatie Ravenna Mosaico.


Vrijdag 30 maart t/m zondag 29 april 2018

Museum Stadskasteel Zaltbommel organiseert van 30 maart t/m 29 april een grote verkoopexpositie van het werk van kunstenaar Duncan Obreen (1945 – 2010). Het oeuvre is verspreid over het Museumcafé, de Poorterij en Brasserie de Poorterij in Zaltbommel. Op de zondagmiddagen 8, 15, 22 en 29 april zal ook het voormalig atelier van Duncan Obreen aan Kerkplein 16 (het voormalige Gouverneurshuis) te bezichtigen zijn. Die middagen is Aad Zilverschoon aanwezig. Hij kende Duncan Obreen goed en is initiatiefnemer van dit project.

Het oeuvre van Duncan Obreen bestaat uit portretten, stillevens en Waallandschappen die hij in de periode van 1962 tot 1972 maakte toen hij in Zaltbommel woonde. Duncan voelde zich vooral graficus. Hij was autodidact en bestudeerde oude meesters als Leonardo da Vinci en had bewondering voor Picasso en Hynckes, zo blijkt uit zijn schetsen. Bij de expositie verschijnt een publicatie.


Dinsdag 13 februari t/m dinsdag 27 maart 2018

Expositie De keuze van vrijwilligers. 

Aan de vrijwilligers van het Stadskasteel werd gevraagd om één of twee objecten te kiezen uit de collectie om in de (figuurlijke) schijnwerpers te zetten. Enkele objecten hebben al een plaats in de vaste collectie maar andere objecten komen na lange tijd weer eens uit het depot. Het resultaat is te zien in een tijdelijke expositie op diverse plekken in het museum en het Museumcafé.


Zaterdag 18 november 2017

De Maarten van Rossemkamer is heringericht. Er zijn bijzondere objecten uit de tijd van Maarten te zien en het geheel wordt verlevendigd door een kopie op ware grootte van het schilderij De aftocht van Maarten van Rossem na zijn aanslag op Antwerpen op 24 juli 1542, door Constantijn Francken (1661 -1717), gebaseerd op een zestiende-eeuwse tekening. Het originele schilderij is onlangs gerestaureerd en kan om die reden niet worden uitgeleend. Het Museum aan de Stroom (MAS) te Antwerpen heeft echter toestemming gegeven om een afdruk te maken.

Tot april 2018 is een portret van Maarten van Rossem in bruikleen gegeven door P2 Strategie te Rossum. Dit portret is in 1956 gemaakt door A.F. van Goelst Meijer (1892-1990) naar een origineel schilderij in Kasteel de Cannenburgh in Vaassen. Van Goelst Meijer was burgemeester van Rossum en schilderde in zijn vrije tijd.


September t/m 3 december 2017

Wegens succes verlengd: de glaskunstwerken van Lia Koster zijn nog tot 3 december 2017 in de Museumtuin te bewonderen en in het Museumcafé zijn nieuwe wandglassculpturen aan de expositie toegevoegd.

 
Ik wil de vonk van het leven voelbaar maken met veel uitbundigheid en levenslust.
                                              
                                                                                                                                            Lia Koster

Dinsdag 5 september t/m zaterdag 30 september 2017

Expositie De Bommelerwaard op ansichtkaart in het Stadskasteel en de Brasserie van de Poorterij.


Dinsdag 4 juli t/m zondag 20 augustus 2017

Expositie De Waal / Bewogen

Tot en met 20 augustus 2017 is een expositie te zien van fotografe Andrea Gulickx in het museumcafé en in de Brasserie van De Poorterij. Haar grootste passie is macrofotografie. Jarenlang heeft Andrea ontwerpen van grafische prints gemaakt voor kinderkleding. Het gevoel voor kleur, vorm en lijnenspel zit in haar bloed. Ongehinderd door vastgeroeste regels over scherpte en onscherpte volgt Andrea haar eigen weg binnen de wereld van fotografie. De natuur en het altijd verrassende licht zijn de inspiratiebronnen die zij nodig heeft. Samen met de schrijver Wim Huijser maakt ze regelmatig reportages voor magazines, waarin ze onder andere landschapsfoto’s maakte bij verhalen over Jac. P. Thijsse. De behoefte aan een nieuwe beweging in haar fotografie vormde de aanleiding tot een experiment met de stroming van de rivieren, bomen en het natuurlijk licht. Met deze experimentele fotografie, waarin Andrea een combinatie maakt van lange sluitertijden en intuïtieve bewegingen, brengt ze de Waal op een bijzondere wijze in beeld. Dit resulteerde in poëtische beelden, waarin vooral de dynamiek, de stroming en de beweging van de rivier de nadruk krijgt.

Wim Huijser werd geraakt door de fotografie van Andrea. Hij is publicist en schrijver. Hij schreef onder andere de biografie van C. Buddingh. De laatste jaren schrijft hij vooral over ontwikkelingen in het Nederlandse landschap. Door stil te staan en tijd te nemen om het landschap te lezen, komen de verhalen vanzelf op zijn pad. De fotografie van Andrea voerde hem mee naar de poëzie van het rivierenland.

De expositie toont een selectie van foto’s in combinatie met gedichten, uitgezocht door Wim Huijser.


Zaterdag 10 juni t/m zondag 27 augustus 2017

“Ik ging naar Bommel om de brug te zien”

Nijhoff en de Bommelse brug

Deze bescheiden expositie rondom het gedicht van de bekende dichter Martinus Nijhoff (1894 – 1953), is te zien in Museum Stadskasteel Zaltbommel van 10 juni tot en met 27 augustus 2017.