Expositie Dik Kusters: ‘Schoonheid van de Waal’ museumcafé: 4 september t/m 31 oktober

Als iemand het Waallandschap goed kent, is dat Dik Kusters. Geboren aan de noordoever van de Waal, leerde hij als kind spelenderwijs het landschap kennen. Struinend door de zompige klei van de uiterwaarden, zoekend naar eendeneieren, vissend op een lome zomeravond en vrije dagen gevuld met waterplezier in de kil van Ophemert. Tijdens zijn opleiding aan de kunstacademie nam zijn waardering voor de schoonheid van het rivierlandschap alleen maar toe. In een aparte aquareltechniek weet Dik de mooiste aspecten van het Waallandschap vast te leggen; de wisselwerking tussen water, lucht en lichtval, het dreigende hoge water en de milde kalme stroming. Nu het rivierlandschap grotendeels wordt gereguleerd, verdwijnt ook de romantiek van het oude landschap. De noeste arbeid van kleine keuterboeren met schop en kruiwagen, kleinschalige veeteelt. Dik wil met zijn werk nog iets van dat oude rivierlandschap laten zien. Hij heeft verschillende prijzen gewonnen met zijn werk en is lid van een aantal kunstenaarsverenigingen, waaronder de International Watercolour Society. In september en oktober tonen wij een selectie van zijn werk in het Museumcafé.

Museumcafé: 4 september t/m 31 oktober

Kunstrondje XXL (4 en 5 september)

Dik Kusters: Gezicht op de Waal

Tijdens het Kunstrondje XXL exposeren keramiste Marianne Grim en aquarellist Dik Kusters bij Museum Stadskasteel Zaltbommel. Onder de handen van Marianne Grim neemt klei alle mogelijke vormen en texturen aan. In de jaren ’90 raakte zij geïnteresseerd in het werken met klei, nadat zij een cursus had gevolgd bij keramist Arjen Bakermans. Door zijn enthousiasme besloot zij de keramiekopleiding te gaan volgen bij de Nederlandse Keramiekopleiding in Gouda. Sindsdien maakt zij zowel handgevormde als gedraaide objecten in diverse kleisoorten en porselein. Van verrassende vazen en kommen voor binnen, tot in het oog springende stukken voor buiten. Tijdens het Kunstrondje XXL exposeert Marianne haar werk in de Museumtuin.

Het Kunstrondje XXL is tegelijkertijd het startschot voor de expositie ‘Dik Kusters. Schoonheid van de Waal’. Kunstenaar Dik Kusters toont zijn mooiste aquarellen van het Waallandschap. Van de typische wisselwerking tussen water, licht en lucht tot het dreigende hoge water. Een centraal thema in zijn werk is de laatste romantiek in het steeds verder gereguleerde rivierlandschap. Het werk van Dik Kusters is tot eind oktober te zien in het Museumcafé.

Marianne Grim: vaas

Gekaapte Vrijheid: Renee Wolters’ impressie van Hugo de Groot

In 1621, dit jaar precies 400 jaar geleden, ontsnapte rechtsgeleerde Hugo de Groot (1583-1645) via een boekenkist uit Slot Loevestein. Dat spectaculaire verhaal is in het verleden veelvuldig afgebeeld en spreekt ook nu nog tot de verbeelding. Maar als we wat verder kijken dan die boekenkist, valt op dat het maatschappelijk belang van Hugo de Groot nog steeds actueel is. Zijn teksten over rechtvaardigheid, vrijheid, tolerantie en het humanisme sluiten ook nu nog aan bij hedendaagse maatschappelijke vraagstukken. Een concrete actie, zoals de ontsnapping via de boekenkist, laat zich makkelijk verbeelden. Dat geldt niet voor abstracte begrippen als rechtvaardigheid en vrijheid. Daarom heeft Museum Stadskasteel Zaltbommel de Bommelse kunstenares Renee Wolters gevraagd om het gedachtegoed van Hugo de Groot te verbeelden. In deze tentoonstelling geeft zij met haar schilderkunst haar impressie van Hugo de Groot, zijn gedachtegoed en de moderne nawerking daarvan.

Data: 17 juli t/m 29 augustus 2021
Museumcafé van Museum Stadskasteel Zaltbommel | Nonnenstraat 5-7 | 5301 BE Zaltbommel
www.stadskasteelzaltbommel.nl
Openingstijden: di-zo: 13.00u – 17.00u | za: 11.00u-17.00u