Het museum heeft een aantal educatieve projecten ontwikkeld voor het basisonderwijs. Een korte omschrijving van de projecten treft u hierbij aan.

 

Verhalenkasteel_Poortwacht_2010_ws

Educatief project 1: Het Verhalenkasteel

Doelgroep: groep 1 en 2 van het basisonderwijs. Doel van het bezoek is de kleuters vertrouwd te maken met een museum, het Stadskasteel en het werk van Fiep Westendorp. De kinderen gaan een kasteel bezoeken, dus verkleden ze zich bij aankomst als echte jonkvrouwen en ridders. Daarna gaan ze in drie groepen wisselende acitiviteiten doen. In de Maarten van Rossemkamer luisteren ze naar het verhaal ” De droom van ridder Maarten” Op de grote zaal ontmoeten ze hun helden:Jip & Janneke, Pim & Pom en Pluk van de Petteflet. Hier kunnen ze naar hartelust allerlei spelletjes doen of even op de foto in de rode kraanwagen van Pluk. Bovendien gaan de kinderen schilderen met verf die op schoteltjes ligt, net als Fiep dat deed.

Aanvraag via: Museum Stadskasteel Zaltbommel, info@stadskasteelzaltbommel.nl

 

educatie

Educatief project 2: Als je kijkt, zie je meer!

Doelgroep: groep 6 en 7 van het basisonderwijs. Dit project gaat over kunst en dan vooral schilderijen, oude en nieuwere. De leerlingen doen een ‘kunstroute’ door het museum. Doel is ze te laten kennis maken met vele facetten van beeldende kunst. Hoe wordt een schilderij gemaakt en hoe een aquarel? Wil een kunstenaar altijd wel de werkelijkheid afbeelden? En: welk verhaal staat op dat schilderij?

Aanvraag via: Museum Stadskasteel Zaltbommel, info@stadskasteelzaltbommel.nl

 

Zaltbommel_kanon_op_wal_ws

Educatief project 3: Stevig, sterk Zaltbommel

Doelgroep: groep 7 en 8 van de basisschool. Samen met Edu-Art heeft het Stadskasteel een project ontwikkeld over de vestingwerken van de stad Zaltbommel. Vragen die aan de orde komen zijn onder andere: waarom heeft een stad muren en poorten? Wat daarvan vandaag nog te zien? Nadruk ligt op het nog zichtbare erfgoed en daarnaast op de Tachtigjarige Oorlog.

Aanvraag via: Museum Stadskasteel Zaltbommel, info@stadskasteelzaltbommel.nl

 

Educatief project 4: Marten en de Musch

Doelgroep: groep 5 en 6 van het basisonderwijs. Leven in het middeleeuwse Zaltbommel. Ongeveer 600 jaar geleden leefde in Zaltbommel een jongen die Marten heette, hij was een echte ondeugd. In de klas en in het museum ontdekken de leerlingen door de spannende avonturen die Marten beleefde, hoe er in die tijd werd geleeft, gewerkt en hoe de stad er uitzag.

Aanvraag via: Museum Stadskasteel Zaltbommel, info@stadskasteelzaltbommel.nl