Theatervertelling over het Beleg van Salt-Boemel in 1574

Datum: 12 oktober 2024 | 13.00u – 17.00u

Op zaterdagmiddag 12 oktober staat Museum Stadskasteel Zaltbommel stil bij een bijzondere historische gebeurtenis: 450 jaar geleden kwam het Beleg van Salt-Boemel, dat maandenlang geduurd had, ten einde.

Het Beleg van 1574
Het Beleg van 1574 was een belangrijke gebeurtenis in de Tachtigjarige Oorlog. Zaltbommel had de kant van prins Willem van Oranje gekozen en werd daardoor een belangrijke frontstad. Willem van Oranje had de lokale edelman Dirck van Haeften aangesteld als militair bevelhebber. Hij moest Zaltbommel verdedigen tegen de Spanjaarden, die de stad probeerden te heroveren. Het leidde in de zomer van 1574 tot een maandenlange strijd tussen de Spanjaarden en de prinsgezinde legers. De stad was omsingeld door de Spanjaarden en uitvallen vanuit de stad werden beschoten. Het Beleg eindigde uiteindelijk doordat Dirck van Haeften en zijn medestanders de dijk bij Zaltbommel wisten door te steken. De polder liep onder water en de Spanjaarden trokken zich terug.

Dirck vertelt!
Op 12 oktober vertelt Dirck van Haeften zélf over deze bijzondere gebeurtenis uit het verleden. Conservator Roland Gieles ondervraagt de militair bevelhebber en probeert te achterhalen wat er toch allemaal gebeurde tijdens het Beleg. De vertelling wordt op drie momenten opgevoerd:
– van 14.00u tot 14.15u
– van 15.00u tot 15.15u
– van 16.00u tot 16.15u.

Het museum kan maximaal 20 bezoekers per vertelling toelaten. Vooraf aanmelden is daarom gewenst. Dat kan door een mail te sturen naar beheerder@stadskasteelzaltbommel.nl o.v.v. van uw naam en het aantal personen dat de vertelling bijwoont. De activiteit is geschikt voor jong en oud. In de museumtuin zijn ‘historische’ spellen te spelen en in het Museumcafé is een kleine tentoonstelling over het Beleg te zien.

Kosten:
Het evenement valt onder de reguliere entreeprijzen:
Volwassenen: € 9,50
Kinderen (4 t/m 15 jaar): € 3,50
Met een Museumkaart, ICOM-kaart, Vereniging Rembrandtkaart is de toegang gratis.

Tijdelijke tentoonstelling

Het Beleg van Zaltbommel
Ontdek tussen 9 juli 2024 en 5 januari 2025 in het Museumcafé meer over Het Beleg van Zaltbommel. Hoe was dat 450 jaar geleden om te leven ingesloten binnen de Bommelse stadsmuren in gevecht met de Spanjaarden. Lees hier meer