Donatie van Rabobank voor muurschildering
November 2024
Eerke Hoven, directeur van Rabobank Altena Bommelerwaard heeft op vrijdag 15 november jl. aan het bestuur van Museum Stadskasteel Zaltbommel een donatie aangeboden.
Een cheque is in ontvangst genomen door Erik Gostelie, penningmeester en Martijn van Namen, voorzitter van het museum. De donatie is bedoeld voor het laten ontwerpen en uitvoeren van een muurschildering in de fraaie binnentuin van het Museum Stadskasteel. Het kunstwerk verbindt straks het Maarten van Rossum huis met het achtergelegen Museumcafé.
Nieuwe aanwinst verbeeldt watersnood in de Bommelerwaard in 1861
November 2024
Museum Stadskasteel Zaltbommel is eigenaar geworden van een fraai 19e-eeuws olieverfschilderij van de Delftse schilder Pieter Alardus Haaxman (1814-1887). Het schilderij is een aanwinst in de collectie omdat het gemaakt is naar aanleiding van de desastreuze watersnood in de Bommelerwaard in 1861.
Het schilderij verbeeldt een overstroomd landschap. Prominent op de voorgrond zien we een eenvoudig geklede man, die twee jonge kinderen vasthoudt. Hij kijkt weemoedig terug naar het overstroomde landschap en probeert zijn kinderen en hun weinige bezittingen, naar een veilige plek te loodsen.
Er zijn verschillende bronnen die het onderwerp van het schilderij bevestigen. Zo beschreef de zoon van Haaxman, zelf journalist, in 1918 dat hij dit schilderij in 1861 op de schildersezel van zijn vader zag staan, getiteld ‘Episode uit de Watersnood in de Bommelerwaard’.
Het is een zeldzaam werk in Haaxmans oeuvre, want hij schilderde bijna nooit een actueel onderwerp. Wellicht was hij zo geraakt door het lot van de Bommelerwaarders, omdat hij zelf een paar jaar eerder, in 1858, weduwnaar was geworden.
Het schilderij bevond zich tot voor kort in Amerikaans privébezit. Het maakte deel uit van de collectie van een particulier uit Rochester Hills, Michigan. In oktober 2022 werd het schilderij verkocht op een veiling in Detroit als ‘Shipwrecked’. Conservator Roland Gieles: ‘Een slecht gekozen titel, omdat het duidelijk gaat om een watersnood. Het schilderij is gekocht door een Nederlandse kunsthandelaar en vervolgens verkocht aan een verre nazaat van de schilder. Hij was bereid het werk aan ons museum te verkopen.’
Omdat het schilderij qua thematiek thuishoort in de Bommelerwaard én kwalitatief van een hoog niveau is, zien wij het schilderij als een waardevolle toevoeging aan onze collectie. Zodra de Grote Zaal is heringericht zullen we meer aandacht besteden aan de Watersnood van 1861 waar dit schilderij een prominente plaats zal krijgen. Tot die tijd is het in de hal van het museum te bewonderen.
Theatervertelling over het Beleg van Salt-Boemel in 1574
Datum: 12 oktober 2024 | 13.00u – 17.00u
Op zaterdagmiddag 12 oktober staat Museum Stadskasteel Zaltbommel stil bij een bijzondere historische gebeurtenis: 450 jaar geleden kwam het Beleg van Salt-Boemel, dat maandenlang geduurd had, ten einde.
Het Beleg van 1574
Het Beleg van 1574 was een belangrijke gebeurtenis in de Tachtigjarige Oorlog. Zaltbommel had de kant van prins Willem van Oranje gekozen en werd daardoor een belangrijke frontstad. Willem van Oranje had de lokale edelman Dirck van Haeften aangesteld als militair bevelhebber. Hij moest Zaltbommel verdedigen tegen de Spanjaarden, die de stad probeerden te heroveren. Het leidde in de zomer van 1574 tot een maandenlange strijd tussen de Spanjaarden en de prinsgezinde legers. De stad was omsingeld door de Spanjaarden en uitvallen vanuit de stad werden beschoten. Het Beleg eindigde uiteindelijk doordat Dirck van Haeften en zijn medestanders de dijk bij Zaltbommel wisten door te steken. De polder liep onder water en de Spanjaarden trokken zich terug.
Dirck vertelt!
Op 12 oktober vertelt Dirck van Haeften zélf over deze bijzondere gebeurtenis uit het verleden. Conservator Roland Gieles ondervraagt de militair bevelhebber en probeert te achterhalen wat er toch allemaal gebeurde tijdens het Beleg. De vertelling wordt op drie momenten opgevoerd:
– van 14.00u tot 14.15u
– van 15.00u tot 15.15u
– van 16.00u tot 16.15u.
Het museum kan maximaal 20 bezoekers per vertelling toelaten. Vooraf aanmelden is daarom gewenst. Dat kan door een mail te sturen naar beheerder@stadskasteelzaltbommel.nl o.v.v. van uw naam en het aantal personen dat de vertelling bijwoont. De activiteit is geschikt voor jong en oud. In de museumtuin zijn ‘historische’ spellen te spelen en in het Museumcafé is een kleine tentoonstelling over het Beleg te zien.
Kosten:
Het evenement valt onder de reguliere entreeprijzen:
Volwassenen: € 9,50
Kinderen (4 t/m 15 jaar): € 3,50
Met een Museumkaart, ICOM-kaart, Vereniging Rembrandtkaart is de toegang gratis.
Tijdelijke tentoonstelling
Het Beleg van Zaltbommel
Ontdek tussen 9 juli 2024 en 5 januari 2025 in het Museumcafé meer over Het Beleg van Zaltbommel. Hoe was dat 450 jaar geleden om te leven ingesloten binnen de Bommelse stadsmuren in gevecht met de Spanjaarden. Lees hier meer